De slagvelden bij Ieper(Online Fietsvertellingen) by Theo Roos - Your Blogging

 Ik heb even geslapen en als ik wakker wordt ben ik van plan Ieper te bekijken. Maar door de feestdag is alles gesloten en is het niet echt sprankelend. Ik eet een burger en ga terug naar mijn hotel. Het weer klaart echter behoorlijk op en tenslotte ben ik hier om te fietsen, dus ik zet een tochtje uit. Ik rijd naar de oostelijke kant van de hellingenroute, waar ik vanochtend een stukje van de westelijke kant heb gedaan.

 

Ik rijd vanuit het Ieper naar het zuiden om een punt van de route op te pakken. Het is dan wel opgeklaard, maar blijkbaar is daar behoorlijk wat wind voor nodig. Ik doe het rustig aan, want tegenwind en vals plat omhoog is niet mijn favoriete combinatie. Bij Oosttaverne ben ik bij de route die vanaf nu glooiend is zonder al te veel echte steile hellingen. Ik rijd door het gebied waar in de eerste wereldoorlog behoorlijk gevochten is.

Foto: In de verte zie je twee monumenten bovend e velden uittorenen. Het monument links, de witte pilaar is het NZ Memorial Messines. Dit is een groot monument voor het Nieuw-Zeelandse deel van de ANZAC-troepenmacht en zijn gesneuvelde soldaten. Op deze uiterst verzorgde site bevinden zich ook 2 bunkers die zich ooit binnen de Duitse linies bevonden en door Duitse troepen werden …MeerGroot monument voor het Nieuw-Zeelandse deel van de ANZAC-troepenmacht en zijn gesneuvelde soldaten. Op deze uiterst verzorgde site bevinden zich ook 2 bunkers die zich ooit binnen de Duitse linies bevonden en door Duitse troepen werden aangelegd. Tussen deze twee bunkers bevindt zich eveneens een display waarop het verloop van de Slag om Mesen wordt geïllustreerd, met op de achtergrond het Bos van Ploegsteert.

 

Foto: Het Ierse Vredespark en zijn centrale ronde toren, te Mesen, West-Vlaanderen, België, is een oorlogsmonument opgetrokken voor de Ierse soldaten die omkwamen, verwond raakten of vermist werden in de Eerste Wereldoorlog. Het monument ligt dicht bij de plek waar in juni 1917 de Tweede Slag om Mesen werd uitgevochten.  

In de eerste wereldoorlog ontstond al vrij snel een loopgraven oorlog rond Ieper. Verschillende slagen werden uitgevochten. Duizenden geallieerde soldaten sneuvelden door de gasaanvallen van de Duitsers, waarvan de chloorgasaanval de eerste grote gasaanval ooit was. Later in de oorlog werden de geallieerden ook bestookt met mosterdgas. Tussen 1914 en 1918 sneuvelden ongeveer een half miljoen soldaten, die uit alle windstreken afkomstig waren. Al die gesneuvelden worden herdacht op de meer dan 150 militaire begraafplaatsen en de talloze monumenten. Je rijdt dus als het ware van begraafplaats naar begraafplaats op dit deel van de route.

 

Foto: Het gedenkteken werd opgericht langs de route Ploegsteert - Ieper  in de provincie Henegouwen en werd ingehuldigd in juni 1931. Het is een soort cirkelvormige tempel met indrukwekkende afmetingen. Hij wordt gedragen door zuilengalerijen en bewaakt door 2 stenen leeuwen.  Na afloop van de Eerste Wereldoorlog, werden duizenden soldaten bedolven door de modder van de loopgraven en het No mans land.

Het weer is inmiddels lekker, ik fiets rustig aan en ik ben blij dat ik weer op de fiets zit. Ik rijd vlak langs Heuvelland en denk nog even zuur terug aan de weinig sociale fietsgroep van vanochtend.

 

Foto: Wilvergem, een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van Heuvelland. Het dorpje is het kleinste in de gemeente Heuvelland, met slechts ongeveer 260 inwoners en een oppervlakte van 350 ha.

 

Foto: De bunker speelde een belangrijke rol in de Duitse verdediging van de zuidkant van Wijtschate-Dorp. Op 7 juni 1917, 04.10, startten de Ierse divisies met de bevrijding van Wijtschate, stuitend op hevig Duits verzet, o.a. vanuit deze bunker. Het werd een slag die ruim twee uur duurde en met het overnemen van de bunker werd een afstand van 1 kilometer heroverd. Daarna duurde het nog ruim twee uur voor het dorp zelf werd bevrijd.

Na nog een paar goed te befietsen heuvels verlaat ik de route en rijd terug richting Ieper. Lekker vals plat naar beneden en de wind in de rug.

Het was een bijzondere dag vandaag, denk ik als ik op mijn hotelkamer ben. Ik neem een douche en raadpleeg Tripadvisor voor mijn dinerplek. Het wordt het Marktcafé Les Halles. Na een behoorlijk diner drink ik nog wat en zoek mijn hotelkamer weer op. Ik lees nog wat en ga op tijd slapen.

Een korte video-impressie
1 reactie
19 Augustus 2018
Van: Dirk Jan
Interessante tocht en verhaal; ik heb daar ook wel gefietst, maar meer aan de noordkant van Ieper. Lugubere gedachte wat daar allemaal gebeurd is 100 jaar geleden, en wat er allemaal nog in de grond zit!
Klik hier om een reactie te plaatsen

Routegegevens

Ieper Sint-Elooi Oosttaverne Mesen St Yvon Nieuwkerke Wulvergem Lindenhoek Wijtschate Sint-Elooi Ieper